Αριστερές σκέψεις - Αριστερό blog για αριστερές σκέψεις και γνώμες - Για επικοινωνία : loukassagias@gmail.com

Τετάρτη 8 Μαΐου 2019

9 ΜΑΗ 1945. Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΝΙΚΗ. Η ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΝΙΚΗΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ!!!."Κάθε άνθρωπος που αγαπά την ελευθερία, χρωστάει στον Κόκκινο Στρατό περισσότερα από ό, τι μπορεί ποτέ να πληρώσει"

Στις 30 Απριλίου 1945 και ώρα 14:25, ο Κόκκινος Στρατός εισερχόταν στο Βερολίνο και ο Χίτλερ αυτοκτονούσε στο καταφύγιό του. Αργά το βράδυ της ίδιας μέρας, ο στρατιώτης Μιχαήλ Μίνιν ύψωνε την κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο στον ιστό του γερμανικού κοινοβουλίου (Ράιχσταγκ)!!!
Σχετική εικόνα
Ήταν 9 Μαΐου 1945, ώρα 0.43' π.μ,μια ιστορική στιγμή,μετά την αυτοκτονία του Χίτλερ, ο Γερμανός Στρατάρχης Βίλχελμ Κάιτελ υπέγραψε συνθηκολόγηση άνευ όρων.
Με τον τρόπο αυτό τερματίσθηκε ο Μεγάλος Πατριωτικός Πόλεμος που απελευθέρωσε όλους τους λαούς που στέναζαν επί τέσσερα χρόνια κάτω από το ναζιστικό ζυγό !!!!
"Κάθε άνθρωπος που αγαπά την ελευθερία,χρωστάει στον Κόκκινο Στρατό περισσότερα από ότι μπορεί ποτέ να πληρώσει"                 (Έρνεστ Χέμινγουεϊ)
Το πρώτο άρθρο της συνθήκης συνθηκολόγησης
"Οι κάτωθι υπογεγραμμένοι, ενεργώντας εξ ονόματος
της Γερμανικής Ανώτατης Διοίκησης, συμφωνούμε με
την άνευ όρων παράδοση όλων των ενόπλων
δυνάμεων μας κατά ξηράν, θάλασσα και αέρα,
καθώς και όλων των δυνάμεων που βρίσκονται τώρα υπό την γερμανική διοίκηση, προς την Ανώτατη Διοίκηση του Κόκκινου Στρατού και ταυτόχρονα προς την Ανώτατη Διοίκηση των συμμαχικών εκστρατευτικών δυνάμεων."  
Αποτέλεσμα εικόνας για εικονες 9 Μάη 1945
Η μεγάλη αντιφασιστική νίκη του Β΄ Παγκoσμίου Πολέμου την πιο θανατηφόρα σύγκρουση στην ανθρώπινη ιστορία που σημαδεύτηκε από μαζικές εκτελέσεις και θανάτους πολιτών. 
Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται τα Ολοκαυτώματα (στα οποία σκοτώθηκαν περισσότεροι από 11 εκατομμύρια άνθρωποι) και η στρατηγική βομβαρδισμού βιομηχανικών κέντρων και κατοικημένων περιοχών (κατά τη διάρκεια της οποίας περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι σκοτώθηκαν και η οποία συμπεριέλαβε την ρίψη των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι από τις Η.Π.Α). Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου είναι συγκλονιστικός για τα ανθρώπινα δεδομένα και υπολογίζεται σε 50 έως 85 εκατομμύρια απώλειες.
To Ανατολικό Μέτωπο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου(1941-1945) αποτελεί το σπουδαιότερο πολεμικό γεγονός της σοβιετικής ιστορίας(Μεγάλος Πατριωτικός Πόλεμος) και ένα από τα σπουδαιότερα της παγκόσμιας.
Το Ανατολικό Μέτωπο έπαιξε τον κυρίαρχο ρόλο στην εξέλιξη του πολέμου, καθώς ήταν αυτό που σταμάτησε την επέλαση των Γερμανών,και οδήγησε στην διάλυση του Τρίτου Ράιχ!!!
Υπολογίζεται οτι στο μέτωπο αυτό έχασαν τη ζωή τους περίπου 30 εκατομμύρια άνθρωποι - στρατιώτες και πολίτες, κάτι λιγότερο από τις μισές απώλειες όλου του Β΄Π΄ Πολέμου.
ΤΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ Ι. Β. ΣΤΑΛΙΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΛΑΟ ΤΗΣ ΣΩΒΙΕΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ 9 ΜΑΗ 1945.  


Σύντροφοι! Συμπατριώτες και συμπατριώτισσες!

Σχετική εικόναΉρθε η μεγάλη μέρα της νίκης κατά της Γερμανίας. Η φασιστική Γερμανία, που τη γονάτισαν ο Κόκκινος Στρατός και τα στρατεύματα των συμμάχων μας, παραδέχτηκε την ήττα της και συνθηκολόγησε άνευ όρων.
Στις 7 Μάη υπογράφηκε στην πόλη Ρέιμς το προκαταρκτικό πρωτόκολλο της συνθηκολόγησης. Στις 8 Μάη εκπρόσωποι της γερμανικής ανώτατης διοίκησης παρουσία εκπροσώπων της Ανώτατης Διοίκησης των συμμαχικών δυνάμεων και της Ανώτατης Διοίκησης των σοβιετικών δυνάμεων υπέγραψαν στο Βερολίνο την τελική πράξη συνθηκολόγησης, η εκτέλεση της οποίας άρχισε από την 24η ώρα της 8 Μάη.
Γνωρίζοντας τη συνήθεια λύκου των Γερμανών κυβερνώντων, που θεωρούν τα σύμφωνα και τις συμφωνίες κενό χαρτί, δεν έχουμε τη βάση να πιστεύουμε στο λόγο τους. Ωστόσο, σήμερα από το πρωί τα γερμανικά στρατεύματα, εκτελώντας την πράξη της συνθηκολόγησης, άρχισαν να καταθέτουν μαζικά τα όπλα και να παραδίνονται αιχμάλωτοι στα στρατεύματά μας. Δεν πρόκειται πια για κενό χαρτί. Πρόκειται για την πραγματική συνθηκολόγηση των ενόπλων δυνάμεων της Γερμανίας. Είναι αλήθεια ότι μια ομάδα γερμανικών στρατευμάτων στην περιοχή της Τσεχοσλοβακίας αποφεύγει ακόμα τη συνθηκολόγηση. Ελπίζω όμως ότι ο Κόκκινος Στρατός θα κατορθώσει να τη συνεφέρει.
Μπορούμε τώρα εντελώς δικαιολογημένα να δηλώσουμε ότι ήρθε η ιστορική μέρα της οριστικής συντριβής της Γερμανίας, η μέρα της μεγάλης νίκης του λαού κατά του γερμανικού ιμπεριαλισμού.
Οι μεγάλες θυσίες που κάναμε στο όνομα της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας της Πατρίδας μας, οι αμέτρητες στερήσεις και βάσανα που δοκίμασε ο λαός μας στη διάρκεια του πολέμου, η εντατική δουλειά στα μετόπισθεν και στο μέτωπο, που προσφέρθηκαν στο βωμό της Πατρίδας, δεν πήγαν χαμένα και στέφθηκαν με πλήρη νίκη κατά του εχθρού. Η αιώνια πάλη των σλαβικών λαών για την ύπαρξή τους και για την ανεξαρτησία τους έληξε με νίκη ενάντια στους Γερμανούς κατακτητές και τη γερμανική τυραννία.
Από σήμερα πάνω από την Ευρώπη θα κυματίζει το μεγάλο λάβαρο της λευτεριάς των λαών και της ειρήνης ανάμεσα στους λαούς.
Πριν από τρία χρόνια ο Χίτλερ είχε δηλώσει πάνδημα ότι στα καθήκοντά του περιλαμβάνεται να διαμελίσει τη Σοβιετική Ένωση και αποσπάσει απ’ αυτήν τον Καύκασο, την Ουκρανία, τη Λευκορωσία, τη Βαλτική και άλλες περιοχές. Είχε δηλώσει ευθέως: "Θα καταστρέφουμε τη Ρωσία, ώστε να μην μπορεί ποτέ να ορθοποδήσει". Αυτό ήταν πριν από τρία χρόνια. Αλλά δε στάθηκε δυνατό να πραγματοποιηθούν οι παράλογες ιδέες του Χίτλερ, η πορεία του πολέμου τις εξανέμισε. Στην πραγματικότητα προέκυψε κάτι το εντελώς αντίθετο από κείνο για το οποίο παραληρούσαν οι χιτλερικοί. 
Η Γερμανία συντρίφτηκε κατακέφαλα. Τα γερμανικά στρατεύματα συνθηκολογούν. Η Σοβιετική Ένωση πανηγυρίζει τη νίκη, αν και δεν προτίθεται ούτε να διαμελίσει ούτε να καταστρέφει τη Γερμανία.
Σύντροφοι! Ο Μεγάλος Πατριωτικός Πόλεμος τελείωσε με πλήρη νίκη μας. Η περίοδος του πολέμου στην Ευρώπη έληξε. Άρχισε η περίοδος της ειρηνικής ανάπτυξης.
Σας συγχαίρω με την ευκαιρία της νίκης, αγαπητοί μου συμπατριώτες και συμπατριώτισσες!
Δόξα στον ηρωικό μας Κόκκινο Στρατό, που υπερασπίστηκε την ανεξαρτησία της Πατρίδας μας και κέρδισε τη νίκη κατά του εχθρού!
Δόξα στο μεγάλο μας λαό, το λαό- νικητή!
Αιώνια η μνήμη στους ήρωες που έπεσαν στις μάχες με τον εχθρό και έδωσαν τη ζωή τους για τη λευτεριά και την ευτυχία του λαού μας!
Πηγή: Ι. Β. Στάλιν- Άπαντα, τόμος 15, εκδόσεις Σ.Ε. Αθήνα 2008, σελ. 275- 277
Η πρώτη παρέλαση της Νίκης στην Κόκκινη πλατεία το 1945!!!

Σήμερα ύστερα από 75 χρόνια,
Kαι μεις τι περιμένουμε. 
Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν;
Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν;
Ότι οι λύκοι θα μας 
ταΐσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν;
Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια;
Τέτοια περιμένουμε;
 

(Μπ. Μπρεχτ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αριστερές σκέψεις

ΤΑΣΟΣ ΛΕΙΒΑΔΙΤΗΣ - ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ

Στην ποίηση του Λειβαδίτη κυριαρχεί ο πόθος και το όραμα για ένα όμορφο μέλλον που θα περιλαμβάνει όλους τους ανθρώπους. Στους στίχους του ...