Αριστερές σκέψεις - Αριστερό blog για αριστερές σκέψεις και γνώμες - Για επικοινωνία : loukassagias@gmail.com

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020

ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ - ΠΟΙΟΣ ΦΤΑΙΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ; ΚΑΘΩΣ ΕΠΙΣΗΣ Η ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΔΕΞΙΑ ΡΗΤΟΡΙΚΗ ΓΙ' ΑΥΤΟ




Αποτέλεσμα εικόνας για εικονες προσφυγων
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά για να μπορέσουμε να καταλάβουμε ποιος φταίει και γιατί αναλύοντας την πραγματικότητα των γεγονότων.

Από το 2015 έφτασαν στην Ελλάδα σχεδόν 1,25 εκ. πρόσφυγες/μετανάστες. Η συντριπτική πλειονότητα αυτών έφυγαν από τη χώρα κατευθυνόμενοι σε άλλες χώρες της ΕΕ.Σήμερα, βάσει εκτιμήσεων της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες, στην Ελλάδα παραμένουν περίπου 115.000 πρόσφυγες/μετανάστες, εκ των οποίων 74.000 βρίσκονται διασκορπισμένοι στην ενδοχώρα και 41.000 στα νησιά μας.Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά για να μπορέσουμε να καταλάβουμε ποιος φταίει και γιατί αναλύοντας την πραγματικότητα των γεγονότων.

Για τους πρόσφυγες/μετανάστες που βρίσκονται στα νησιά του Αιγαίου, γνωρίζουμε ότι άνδρες είναι το 44%, γυναίκες το 22%, αγόρια το 20%, κορίτσια το 14%. Αναφορικά με τις χώρες καταγωγής, οι περισσότεροι προέρχονται από το Αφγανιστάν (49%), Συρία (20%), Σομαλία (6%), Παλαιστίνη (6%), Κονγκό (5%).

Για αυτές τις χώρες γνωρίζουμε ότι:
α) η Συρία βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση εδώ και πολλά χρόνια με αποτέλεσμα πάνω από 5,6 εκ. Σύριοι να έχουν φύγει από την πατρίδα με κατεύθυνση κυρίως την Τουρκία, τον Λίβανο και την Ιορδανία,

β) το Αφγανιστάν ταλαιπωρείται από συρράξεις και δέχεται μερικές χιλιάδες βόμβες ετησίως made in USA (το 2019 οι αμερικανικές δυνάμεις έριξαν 7.423 βόμβες εκεί), ενώ σε μια πολύ αναλυτική έκθεση που εξέδωσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή υπηρεσία υποστήριξης για το Άσυλο φαίνεται πως οι μάχες μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και Ταλιμπάν εντάθηκαν, και παράλληλα μεγάλωσαν οι απώλειες αμάχων σε αυτές τις συρράξεις (3.800 πολίτες έχασαν τη ζωή τους το 2018 και 7.100 τραυματίστηκαν) ,

γ) η Παλαιστίνη βρίσκεται σε μόνιμη αναταραχή εδώ και δεκάδες χρόνια με τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα,

δ) η Σομαλία υποφέρει από συρράξεις που σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων οδήγησε μόνο το 2018 να εκτοπιστούν στο εσωτερικό της χώρας πάνω από 2,7 εκ, άνθρωποι,

ε) τα ίδια πάνω κάτω ισχύουν για το Κονγκό όπου εκτιμάται ότι 13 εκ. άνθρωποι χρήζουν ανθρωπιστικής βοήθειας, 4,5 εκ. έχουν αναγκαστεί να αφήσουν τις εστίες τους λόγω συγκρούσεων ένοπλων ομάδων και κυβερνητικών δυνάμεων.

Τα γεγονότα τόσο τα σημερινά όσο και της ιστορίας είναι καταγεγραμμένα και δεν μπορούν με τίποτα να αλλάξουν όσο και αν θα το ήθελαν κάποιοι.

Επομένως χρειάζεται να φτιαχτεί το αντίστοιχο κλίμα ξενοφοβίας απέναντι στους πρόσφυγες μέσω των ΜΜΕ και του Τύπου που θα εξασφαλίσει την όσο δυνατόν μεγαλύτερη ανοχή αν όχι συναίνεση σε αυτή την ρητορική και την πολιτική.
Και αυτό σε ένα βαθμό έχει πιάσει τόπο με όλους αυτούς που πήραν όπλα και τρακτέρ, με αυτούς που στις νησιωτικές ακτογραμμές πυροβολώντας πρόσφυγες, βυθίζοντας βάρκες, βρίζοντας μάνες και παιδιά, καίγοντας αποθήκες με προμήθειες, προπηλακίζοντας αλληλέγγυους

Εξάλλου με αυτή την ιδεολογική ρητορική ανέβηκε στην εξουσία ο Χίτλερ και αυτή την ίδια ιδεολογική ρητορική χρησιμοποιούν και οι σύγχρονοι φασίστες (Χρυσή Αυγή - Γερμανοί Ναζιστές - Αυστριακοί Ναζιστεές - καθώς και τόσοι άλλοι ντόπιοι και ξένοι Ναζιστικών απόψεων και αποκλίσεων).

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που όλες οι ευφάνταστες πένες δεν έχουν χαραμίσει μισή πινελιά για να καταδείξουν το ποιος κάνει τους πολέμους και γιατί.
Δεν καταδεικνύουν τα κακώς κείμενα.Κάνουν πλάτες στην πολιτική των ιμπεριαλιστών.
Ο ιμπεριαλισμός στο απυρόβλητο και οι ξεριζωμένοι στο απόσπασμα!

Δεν πρέπει επομένως εμείς να συγκαλύπτουμε τις επιθέσεις του καπιταλιστικού συστήματος, αλλά να τις φανερώνουμε και να τις ξεδιπλώνουμε.
Γιατί έτσι μόνο θα γίνει πραγματικά κατανοητή η αλήθεια που δεν είναι άλλη από το ότι οι πρόσφυγες(ξεριζωμένοι άνθρωποι από τη γη τους) είναι απόρροια των ιμπεριαλιστικών πολέμων, εξαιτίας της παρόξυνσης των μεταξύ τους ανταγωνισμών. 


Η βίαιη διάλυση κρατών από τους ιμπεριαλιστές, που κονιορτοποιεί κάθε έννοια κοινωνικής συνοχής, αλλά και τα σημαντικά ρήγματα ανάλογης συνοχής στις Δυτικές κοινωνίες, έχουν δημιουργήσει τεράστιες μετακινήσεις λαών.

Οι αιματηρές εξελίξεις που δρομολογούν οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, με πρώτη ύλη τους "αναλώσιμους λαούς", επιδέχονται μία μόνο απάντηση, που όσο δύσκολη και αν φαίνεται, άλλο τόσο αναγκαία είναι. Την ενίσχυση, με κάθε τρόπο, της αντιιμπεριαλιστικής πάλης και του αντιπολεμικού κινήματος.

Στον απόηχο λοιπόν του πολυμέτωπου και πολύνεκρου πολέμου, κηρυγμένου ή ακήρυχτου, που μαίνεται και γράφει αλλιώς στον χάρτη σύνορα και πατρίδες ο μετανάστης, ο πρόσφυγας, ο καταδιωγμένος, αν είναι τυχερός και δεν θαλασσοπνιγεί, θα φυλακιστεί.Κι αν ξεφύγει θα μετατραπεί σε φτηνά εργατικά χέρια.

ΚΑΙ ΤΙ ΜΕΝΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ;


Η αποκάλυψη του ρόλου των ιμπεριαλιστών και των ανταγωνισμών τους ως της αιτίας για το ματοκύλισμα των λαών και το δράμα των προσφύγων, η καταγγελία της τυχοδιωκτικής πολιτικής των εξαρτημένων χωρών, μαζί και της δικής μας, το δυνάμωμα του αντιπολεμικού-αντιιμπεριαλιστικού κινήματος και η ανάδειξη της αλληλεγγύης και της φιλίας των λαών, είναι τα μόνα στοιχεία που μπορούν να βάλουν φρένο σε αυτήν την κατάσταση.

Είναι αυτά που θα θωρακίσουν το λαό μας από τα κηρύγματα ρατσισμού και ξενοφοβίας που συγκαλύπτουν τους πραγματικούς υπεύθυνους αυτής της δραματικής κατάστασης και κρατούν το λαό δέσμιο της πολιτικής των ιμπεριαλιστών και των υποτακτικών τους.


"Προπαντός, να είστε πάντοτε ικανοί να νιώσετε, όσο πιο βαθιά γίνεται, οποιαδήποτε αδικία που διαπράττεται κατά του οποιουδήποτε, σ' οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Είναι η πιο όμορφη αρετή ενός επαναστάτη"
(Τσε Γκεβάρα) .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αριστερές σκέψεις

ΤΑΣΟΣ ΛΕΙΒΑΔΙΤΗΣ - ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ

Στην ποίηση του Λειβαδίτη κυριαρχεί ο πόθος και το όραμα για ένα όμορφο μέλλον που θα περιλαμβάνει όλους τους ανθρώπους. Στους στίχους του ...