Αριστερές σκέψεις - Αριστερό blog για αριστερές σκέψεις και γνώμες - Για επικοινωνία : loukassagias@gmail.com

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020

23 ΟΚΤΩΒΡΗ 1917. Η ΚΕ του Κόμματος των Μπολσεβίκων αποφασίζει την προετοιμασία της επανάστασης στη Ρωσία.

Θεωρώντας ότι η επανάσταση που έρχεται θα είναι επανάσταση αστικοδημοκρατική, οι μενσεβίκοι πιστεύουν ότι ο ηγετικός ρόλος ανήκει στην αστική τάξη. 
Για τη σοσιαλδημοκρατία επιφυλάσσεται ο ρόλος της αντιπολίτευσης στην αστική τάξη που θα κυβερνά καθώς και της οργάνωσης των οικονομικών αγώνων της εργατικής τάξης (θέση γνωστή ως οικονομισμός). 
 
Ο Λένιν πίστευε ότι η επανάσταση που έρχεται θα πρέπει να λύσει τα αστικοδημοκρατικά καθήκοντα της αγροτικής μεταρρύθμισης και της καταστροφής της τσαρικής μοναρχίας. 

Τα καθήκοντα αυτά θεωρούσε ότι η αστική τάξη δεν μπορεί να τα επιλύσει γιατί (όπως αποδείχτηκε το 1905) είναι δεμένη με τους γαιοκτήμονες και τον τσαρισμό.
Γι' αυτό ο Λένιν προέκρινε την κοινωνική συμμαχία των εργατών και των αγροτών ενάντια στον τσαρισμό αλλά και ενάντια στην αστική τάξη. 

Η συνεργασία αυτή θα πρέπει να οδηγήσει στη "δημοκρατική δικτατορία του προλεταριάτου και της αγροτιάς". Δηλαδή σε μια κυβέρνηση του εργατικού κόμματος με ένα επαναστατικό και αντικαπιταλιστικό αγροτικό κόμμα που θα έλυνε τα δημοκρατικά προβλήματα.
Το κόμμα των Μπολσεβίκων έμεινε στην ιστορία σαν το πιο επαναστατικό κόμμα που εμφανίστηκε ποτέ.
Τέσσερα ήταν τα συνθήματα με τα οποία οι Μπολσεβίκοι κέρδισαν την πλειοψηφία του εργαζόμενου λαού της Ρωσίας:
Το πρώτο, "Όλη η εξουσία στα Σοβιέτ", έγινε πράξη ταυτόχρονα με την επανάσταση.
Το 2ο Συνέδριο των Σοβιέτ, που συγκλήθηκε στις 25 του Οκτώβρη, ανακοίνωσε την παύση της Προσωρινής Κυβέρνησης και ανακήρυξε τον εαυτό του στο μόνο όργανο εξουσίας. Και ξεκίνησε να υλοποιήσει τα υπόλοιπα τρία συνθήματα:
"Κάτω ο πόλεμος","εργατικός έλεγχος στην παραγωγή" και "η γη στους αγρότες".
23-24 Οκτώβρη: 
Η κυβέρνηση του Κερένσκι προσπαθεί για τελευταία φορά να αντιδράσει.
Η ΕΣΕ( "Επαναστατική Στρατιωτική Επιτροπή")κηρύσσεται παράνομη, οι εφημερίδες των Μπολσεβίκων σφραγίζονται και πάλι. 

Όμως ο κύβος έχει πια ριφθεί. 
Τα στρατεύματα που καλούνται στην πρωτεύουσα από την κυβέρνηση περνούν ολοκληρωτικά με το μέρος της εξέγερσης.
Ζήτω η παγκόσμια σοσιαλιστική επανάσταση. 
Με αυτά τα λόγια, στην έκτακτη συνεδρίαση του Σοβιέτ της Πετρούπολης, στις 25 Οκτώβρη (με το παλαιό ημερολόγιο),7 Νοέμβρη (με το νέο) 1917 ο Βλαντίμιρ Ιλίτς Λένιν ανήγγειλε  το άνοιγμα του δρόμου για μια νέα εποχή στην ιστορία της ανθρωπότητας, την εποχή των νικηφόρων προλεταριακών επαναστάσεων.
Τα ζητήματα που έθεσε η Οκτωβριανή Επανάσταση, παραμένουν μέχρι σήμερα ανοιχτά και επίκαιρα.Ενάντια σε όλους εκείνους που εξακολουθούν να μάχονται με τόνους λάσπης μία μεγαλειώδη εξέγερση Λαού μιας και σύμφωνα με την άποψή τους όχι μόνο ο Οκτώβρης αλλά και η υπόθεση προλεταριακή επανάσταση είναι νεκρή.
Η Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση του 1917 ήταν γεγονός παγκόσμιας και διαχρονικής σημασίας. Επιβεβαίωσε τη δυνατότητα της εργατικής τάξης ως δύναμη της κοινωνίας που μπορεί και πρέπει να ηγηθεί στον επαναστατικό αγώνα για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, ανασφάλεια, φτώχεια, ανεργία και πολέμους να εκπληρώσει την ιστορική της αποστολή
Την κατάργηση της αστικής ταξικής κοινωνίας και την οικοδόμηση της αταξικής κοινωνίας του Σοσιαλισμού-Κομμουνισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αριστερές σκέψεις

ΤΑΣΟΣ ΛΕΙΒΑΔΙΤΗΣ - ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ

Στην ποίηση του Λειβαδίτη κυριαρχεί ο πόθος και το όραμα για ένα όμορφο μέλλον που θα περιλαμβάνει όλους τους ανθρώπους. Στους στίχους του ...