Αριστερές σκέψεις - Αριστερό blog για αριστερές σκέψεις και γνώμες - Για επικοινωνία : loukassagias@gmail.com

Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2021

ΦΙΛΙΑ, ΦΙΛΟΙ - ΛΙΓΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΦΙΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗ ΣΟΥ.

Τι είναι η πραγματική φιλία μέσω της οποίας αποκτάς πραγματικούς φίλους ;
   
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για προστασία, υποστήριξη κάποιου από κάποιον, συμπαράσταση, καλοσύνη, ενθάρρυνση, βοήθεια και στήριξη στα δύσκολα, να έχεις δηλαδή καλές διαθέσεις απέναντι σε κάποιους ανθρώπους, να αισθάνεσαι φιλική αγάπη, στοργή γι' αυτούς, να επιζητείς τη συντροφιά τους χωρίς υστεροβουλία και να θέλεις την ευτυχία τους, Να έχεις καλή θέληση, εκτίμηση, υποστήριξη προς αυτούς και αυτοί το ίδιο προς εσένα. Να υπάρχει ανταπόκριση, αμοιβαιότητα στα φιλικά αισθήματα σας, να τους αγαπάς και να τους τιμάς και εκείνοι επίσης να σε αγαπούν και να σε τιμούν.
Φίλος πραγματικός λοιπόν σημαίνει καλή προαίρεσηο παραστάτης και σύμμαχος στον τραχύ αγώνα της ζωής, δηλαδή υποστήριξη στο να σηκώσουμε το βάρος των προσπαθειών - αγώνων στη πορεία της ζωής, χωρίς να συντριβούμε ή να ευτελιστούμε. 
Υπάρχει πιο γλυκό συναίσθημα από την παρουσία κοντά σου πραγματικών φίλων στους οποίους θα μπορείς να τα εκμυστηρευτείς όλα; Τι να την κάνεις την ευτυχία, όταν δεν έχεις κανέναν να τη μοιραστείς; Και πώς θα μπορούσε κανείς ν' αντέξει τις δύσκολες στιγμές που θα έρθουν κάποια στιγμή στη ζωή χωρίς τη συμπαράσταση, το στήριγμα των φίλων που οι περισσότεροι από μας αναζητούν;

Όπως λένε, δεν χρειαζόμαστε τόσο τη φωτιά και το νερό, όσο χρειαζόμαστε τη φιλία. Δεν μιλώ φυσικά για μια συνηθισμένη, κοινή, συγκαταβατική φιλία, ανεξάρτητα από τα πλεονεκτήματα που τη συνοδεύουν. Μιλώ για την πραγματική, την ολοκληρωμένη φιλία που ένας πολύ μικρός αριθμός ανθρώπων κατάφερε να κατακτήσει. Κάνει την ευτυχία ακόμη μεγαλύτερη και τη δυστυχία λιγότερο οδυνηρή γιατί μοιράζει το βάρος της.

Ας δώσουμε λοιπόν στις λέξεις φιλία - φίλοι την έννοια που προσλαμβάνει από την καθημερινότητα, στην απλή γλώσσα των ανθρώπων. Ας μην αφήσουμε να απομακρυνθεί από την κυριολεκτική της σημασία με λεκτικούς ακροβατισμούς, όπως κάνουν οι δοκησίσοφοι.

Ξεκινάς λοιπόν την πορεία σου στη ζωή με πολλούς Ανθρώπους γύρο σου. Άνθρωποι που τους λες γνωστούς, γείτονες, συμφοιτητές, συναδέλφους, φίλους.

Προχωράς γεμάτος χαρά που τόσοι άνθρωποι είναι γύρο σου, που σε συντροφεύουν.

Στην πορεία σου καθώς τα βήματα σου σε απομακρύνουν από την αρχική στιγμή κοιτάζεις γύρο σου και βλέπεις πως κάποιοι έχουν φύγει μόνοι τους ή τους έδιωξες εσύ, γιατί έτσι είναι απλά οι άνθρωποι, άλλοι χάνονται, άλλοι δεν συνεχίζουν να βρίσκονται κοντά σου και άλλοι δεν σου ταιριάζουν.

Δεν σε νοιάζει όμως γιατί έχεις ακόμα αρκετούς δίπλα σου.

Προχωράς λίγο ακόμα και ξάφνου βλέπεις ότι έχουν μείνει οι μισοί.

Μα να, βλέπεις και κάποιους λίγους καινούργιους που άρχισαν να σε ακολουθούν γιατί κάτι το όμορφο είδαν σε σένα και κατάλαβαν ότι αξίζει να είναι μαζί σου, να είναι Φίλοι σου και όχι απλά γνωστοί σου.

Καθώς συνεχίζεις να προχωράς στη ζωή βλέπεις να έχουν φύγει σχεδόν όλοι, μα όχι όλοι κάποιοι λίγοι που χωράν στη φούχτα του ενός χεριού είναι ακόμα εκεί και μοιράζονται τις χαρές σου και σε στηρίζουν στα δύσκολα.

Χαμογελάς γιατί αισθάνεσαι ότι είσαι πολύ τυχερός που κατάφερες να έχεις δίπλα σου κάποιους ανθρώπους, αληθινούς Φίλους, Αδέρφια σωστά που πάνω απ' όλα βάζουν τη Φιλία και όχι το ατομικό ιδιοτελές συμφέρον.

Έτσι είναι η ζωή ξεκινάς με πολλούς γύρο σου μα στο τέλος μένεις με αυτούς που αξίζουν να είναι Φίλοι σου και είναι έτσι απλά οι δικοί σου Άνθρωποι.

Φίλος λοιπόν δεν είναι εκείνος που τον γνωρίζεις χρόνια αλλά είναι εκείνος που κάποια στιγμή ήρθε στη ζωή σου και είπε : "Είμαι εδώ δίπλα σου για σένα για τα δύσκολα και το απέδειξε".

Κρίμα όμως για κείνους που κατάφεραν με όποιον τρόπο να μείνουν μόνοι χωρίς κανένα πραγματικό φίλο να βρίσκεται κοντά τους, μόνοι στην ερημιά της ζωής τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αριστερές σκέψεις

ΤΑΣΟΣ ΛΕΙΒΑΔΙΤΗΣ - ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ

Στην ποίηση του Λειβαδίτη κυριαρχεί ο πόθος και το όραμα για ένα όμορφο μέλλον που θα περιλαμβάνει όλους τους ανθρώπους. Στους στίχους του ...