Αριστερές σκέψεις - Αριστερό blog για αριστερές σκέψεις και γνώμες - Για επικοινωνία : loukassagias@gmail.com

Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022

ΦΡΙΝΤΡΙΧ ΕΝΓΚΕΛΣ . Οι Μαρξιστικές - Φιλοσοφικές - Επαναστατικές - Κομμουνιστικές - Επιστημονικές θεωρήσεις του φώτιζαν και φωτίζουν τους προλετάριους όλου του κόσμου.

Γεννήθηκε στις 28 Νοέμβρη του 1820 στο Μπάρμεν της τότε Πρωσικής Ρηνανίας, στη σημερινή Γερμανία και στις 5 Αυγούστου του 1895, έπαψε να χτυπά η καρδιά του.
Γερμανός φιλόσοφος, δημοσιογράφος, κοινωνικός επιστήμονας που επεξεργάστηκε μαζί με τον Καρλ Μαρξ την θεωρία του επιστημονικού κομμουνισμού και του διαλεκτικού υλισμού. 
Οι μελέτες του Ένγκελς ήταν καθοριστικές τόσο για την δημιουργία όσο και για την ανάπτυξη της κομμουνιστικής επιστημονικής θεωρίας. Τόσο τα έργα που έγραψε μαζί με τον Καρλ Μαρξ, όσο και αυτά που συνέγραψε μόνος του θεωρούνται ορόσημα για την περαιτέρω ανάπτυξη της Μαρξιστικής Φιλοσοφίας. Έδωσαν στη διαλεκτική μια υλική βάση για την κατανόηση του κόσμου, η οποία έμελλε να γίνει η μέθοδος του μαρξισμού. Η εφαρμογή της στην Ιστορία, γέννησε την υλιστική αντίληψη της Ιστορίας: "Η θεωρία μας λέει πως η οργάνωση της εργασίας καθορίζεται από τα μέσα παραγωγής"(Μαρξ προς Ένγκελς, 7/6/1866).
Ο Ένγκελς συνάντησε τον Μαρξ το 1842, όταν επισκέφθηκε τα γραφεία της ριζοσπαστικής εφημερίδας  "Εφημερίδα του Ρήνου"  στην Κολωνία. Όμως, συνάντησε ξανά τον Μαρξ στο Παρίσι, τον Αύγουστο του 1844.   
Εκείνη η συνάντηση αποτέλεσε την αρχή μιας συνεργασίας ζωής, τόσο σε πολιτικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο.

Στις 5 Αυγούστου του 1895, έπαψε να χτυπά η καρδιά του Φρίντριχ Ένγκελς, κορυφαία μορφή του παγκόσμιου εργατικού, επαναστατικού και κομμουνιστικού κινήματος, του ανθρώπου που μαζί με τον Καρλ Μαρξ συνδιαμόρφωσαν και θεμελίωσαν την επιστημονική κοσμοθεωρία της εργατικής τάξης, αποδεικνύοντας το νομοτελειακό πέρασμα της κοινωνίας από τον καπιταλισμό στον κομμουνισμό και δίνοντας στην εργατική τάξη τα όπλα για να γίνει τάξη για τον εαυτό της, προκειμένου να φέρει σε πέρας την ιστορική της αποστολή, την οικοδόμηση της αταξικής κοινωνίας.
Γεννήθηκε 28 Νοέμβρη του 1820 στο Μπάρμεν της τότε Ρηνανικής Πρωσίας (σημερινής Γερμανίας) ένας από τους μεγαλύτερους θεωρητικούς, θεμελιωτές του επιστημονικού κομμουνισμού.
Γόνος αστικής οικογενείας (ο πατέρας του ήταν βιομήχανος υφαντουργίας) σπούδασε στο γυμνάσιο του Έλμπερφερντ μέχρι το 1834, όταν ο πατέρας του τον ανάγκασε να ασχοληθεί με την οικογενειακή επιχείρηση. Εργάστηκε εκεί για έναν περίπου χρόνο και ύστερα σε ένα εμπορικό οίκο στην Βρέμη όπου συνδέθηκε με μια ομάδα ριζοσπαστών διανοούμενων, την "Νέα Γερμανία".
Το 1841 κατατάχτηκε σε ένα τμήμα του πυροβολικού παρακολουθώντας παράλληλα μαθήματα φιλοσοφίας στο πανεπιστήμιο.
Εκεί έρχεται σε πρώτη επαφή με την Χεγκελιανή φιλοσοφία.
Το 1842 εκδίδει την μπροσούρα "Ο Σέλλιγκ και η αποκάλυψη" όπου καυτηριάζει τις μυστικιστικές αντιλήψεις του Σέλλιγκ.
Οι μελέτες του Ένγκελς ήταν καθοριστικές τόσο για την δημιουργία όσο και για την ανάπτυξη της νέας επαναστατικής επιστημονικής θεωρίας.
Τόσο τα έργα που έγραψε μαζί με τον Καρλ Μαρξ όσο και αυτά μετά τον θάνατο του Καρλ Μαρξ θεωρούνται φάροι για την περαιτέρω ανάπτυξη της Μαρξιστικής Φιλοσοφίας.
Ο Φρίντριχ Ένγκελς, μαζί με τον Καρλ Μαρξ, θεωρήθηκαν από τον Λένιν οι πιο σπουδαίοι οδηγοί και δάσκαλοι του σύγχρονου παγκόσμιου προλεταριάτου. 
Μερικά από τα σπουδαιότερα έργα του Φρίντριχ Ένγκελς είναι "Ο Πόλεμος των Χωρικών" (1850) και η "Επανάσταση και Αντεπανάσταση στη Γερμανία" (1851-1852) που συγκεντρώνουν την πείρα της επαναστατικής περιόδου 1847-1848 στην Γαλλία και Γερμανία.
Επίσης στο "ΑντιΝτύριγκ" (1877-78) σκιαγραφείτε εύστοχα ο Μαρξισμός στα τρία μέρη του

α)Φιλοσοφία,
β)Πολιτική Οικονομία,
γ) Επιστημονικός Κομμουνισμός.
Στη συνέχεια ο Ένγκελς ασχολείται με τις φυσικές επιστήμες και τα Μαθηματικά. Από εκεί προκύπτει και το έργο του "Διαλεκτική της Φύσης".
Σημαντικότατο έργο είναι το "Αντι-Ντίριγκ" ενώ η συνεισφορά του Έγκελς στις φυσικές επιστήμες με τη "Διαλεκτική της Φύσης" παραμένει μέχρι σήμερα καθοριστική.
Έργα του :
(1845)Η Αγία Οικογένεια  
(1848)Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος (Μαρξ - Ένγκελς)
(1849): Ο Δημοκρατικός Πανσλαβισμός
(1859): Συμβολή στην κριτική της πολιτικής 
οικονομίας. Εισαγωγή (Μαρξ)
(1872): Για την Εξουσία
(1876)Ο ρόλος της εργασίας στην εξανθρώπιση του πιθήκου 
(1877): Καρλ Μαρξ
(1878)Αντί-Ντύρινγκ.
(1880): Σοσιαλισμός, Ουτοπικός και Επιστημονικός
(1884)Η καταγωγή της οικογένειας, της ατομικής ιδιοκτησίας και του κράτους. 
(1884): Ο Μαρξ και η "Νέα Εφημερίδα του Ρήνου"
(1888)Ο Λουδοβίκος Φόυερμπαχ και το τέλος της κλασσικής γερμανικής φιλοσοφίας.
(1890): Για τον Αντισημιτισμό 
(1890): 4η του Μάη στο Λονδίνο 
(1891): Για την 20ή Επέτειο της Παρισινής Κομμούνας 
(1893): Για τον Ιστορικό Υλισμό
Διαλεκτική της Φύσης(δημοσιεύθηκε μετά τον θάνατό του το 1925).
Ακόμα εξέδωσε πολλές μπροσούρες κατά παραγγελία κομμουνιστικων ενώσεων κ.α.
Τέλος έγραψε τον δεύτερο και τον τρίτο τόμο του Κεφαλαίου σύμφωνα με τα προσχέδια του Μάρξ, που δεν πρόλαβε να τα ολοκληρώσει λόγω του αιφνίδιου θανάτου του.
Ο τέταρτος τόμος του Κεφαλαίου εκδόθηκε μετά το θάνατο του Ένγκελς με τον τίτλο : Θεωρίες για την υπεραξία.
Ας δούμε παρακάτω ένα από τα σημαντικότερα έργα του το "Αντι-Ντίριγκ" σε μορφή pdf που μπορεί για όποιον θέλει και δεν το έχει στη βιβλιοθήκη του να το διαβάσει στον παρακάτω σύνδεσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αριστερές σκέψεις

ΤΑΣΟΣ ΛΕΙΒΑΔΙΤΗΣ - ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ

Στην ποίηση του Λειβαδίτη κυριαρχεί ο πόθος και το όραμα για ένα όμορφο μέλλον που θα περιλαμβάνει όλους τους ανθρώπους. Στους στίχους του ...