Αριστερές σκέψεις - Αριστερό blog για αριστερές σκέψεις και γνώμες - Για επικοινωνία : loukassagias@gmail.com

Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2020

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΛΗΝΟΣ. ( Σμύρνη, 22 Αυγούστου 1882 - Αθήνα, 26 Δεκέμβρη 1943 )

26 Δεκέμβρη του 1943 ο θάνατος του Δ.ΓΛΗΝΟΥ. 
Σχετική εικόνα
Με το θάνατο του Δ. Γληνού ο ελληνικός λαός χάνει έναν από τους πιο θαρραλέους μαχητές του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, χτίστη του νεοελληνικού πολιτισμού του και τα ελληνικά γράμματα, η επιστήμη και η διανόηση τον πιο πρωτοπόρο αντιπρόσωπό του.
"Kάτω λοιπόν τα ψέμματα όλα. Eίμαστε σύμφωνοι. 
Tο σχολείο το θέλετε σεις όργανο της κυριαρχίας σας. 
Kαι μεις (οι σοσιαλιστές) αγωνιζόμαστε να σας το πάρουμε. 
Γιατί εμείς αγωνιζόμαστε για μια δικαιότερη και ανθρωπινότερη κοινωνία, λιγότερο υποκριτική, λιγότερο απάνθρωπη.
Kι η δύναμη θα περάσει αργά ή γρήγορα στο μέρος της δικαιοσύνης". 

(Δ. Γληνός, "Aναγέννηση", 1927).

Έργα του: 
  • Δημιουργικός ιστορισμός (1920), 
  • Γυναικείος ανθρωπισμός (1921), 
  • Οι χοίροι υΐζουσιν (1921), 
  • Έθνος και γλώσσα (1922),
  • Η κρίσις του δημοτικισμού (1923)
  • Ένας άταφος νεκρός (1925)
  • Η φιλοσοφία του Χέγκελ,
  • Πνευματικές μορφές αντίδρασης,
  • Εκπολιτιστική Επανάσταση, κ.άλ.
Το 1927, στη Διακήρυξη της Διοικητικής Επιτροπής του Εκπαιδευτικού Ομίλου, συνέδεσε την παιδαγωγική κίνησή του με τις σοσιαλιστικές αντιλήψεις.
Εξόριστος στον Πύργο της Σαντορίνης από τη δικτατορία Μεταξά (1936 - 1940), έγραψε την Τριλογία του Πολέμου, ενώ πιο πριν, ενώ βρισκόταν εξόριστος στην Ανάφη, είχε γράψει το "Διάγραμμα της διαλεχτικής φιλοσοφίας" (Οκτώβριος 1936), πρόπλασμα μιας μεγαλύτερης μελέτης για το "Διαλεκτικό υλισμό".
Το 1940 μετέφρασε το Σοφιστή του Πλάτωνα, που εκδόθηκε με δική του εισαγωγή και σχόλια από τον οίκο Ι.&Π. Ζαχαρόπουλου, στη Βιβλιοθήκη Αρχαίων Ελλήνων Πεζογράφων και Ποιητών, της οποίας διευθυντής ήταν ο ιστορικός Γ.Κορδάτος.
Τον Σεπτέμβριο του 1942, έναν χρόνο μετά την ίδρυση του ΕΑΜ, ο Δημήτρης Γληνός, ένας από τους διανοούμενους κομμουνιστές θα δημοσιεύσει ένα μανιφέστο με τον τίτλο "Τι είναι και τι θέλει το ΕΑΜ".
"Μη μένεις λοιπόν αργός. Δούλεψε. Αγωνίσου. Πάλεψε. Σε περιμένει η νίκη, η λευτεριά, η πολιτισμένη ζωή, η ευτυχία. Από τα βάθη μιας τρισχιλιόχρονης ιστορίας σε ατενίζουν οι πρόγονοί σου, οι ήρωες και οι μάρτυρες. Οι αγωνιστές του Μαραθώνα και της Σαλαμίνας, οι αγωνιστές του 21, οι ήρωες των αλβανικών βουνών. Μη ντροπιάσεις την ιστορία σου και μην προδώσεις τον εαυτό σου. Γίνου και συ ένας αγωνιστής της λευτεριάς μαζί μ’ όλα τα’ αδέρφια σου. Εμπρός! όλοι οι Έλληνες, όλοι οι ζωντανοί άνθρωποι τούτης της γης, ενταχθείτε στο Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο." 
Παρακάτω μία δική μου πρόταση για δύο του βιβλία το "Τι είναι κι τι θέλει το ΕΑΜ" και "Η τριλογία του πολέμου" που μετά από ένα σύντομο εκ μέρους μου σχολιασμό μπορείτε εάν θέλετε να τα διαβάσετε εδώ. 
(Δ. Γληνός, "Τι είναι κι τι θέλει το ΕΑΜ", 1941).
Σε όλο το κείμενο ο Γληνός προσπαθεί με απλό τρόπο να μιλήσει στην ψυχή του ελληνικού λαού προκειμένου να τον κεντρίσει να εξεγερθεί. Δείχνει ποιες βασικές, για τους Έλληνες αξίες, καταπάτησαν οι κατακτητές, πως διέλυσαν τα όνειρα εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων και λεηλάτησαν τη ζωή τους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕΤΟ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΚΛΙΚ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ :
 













"Η Τριλογία του Πολέμου"
ΔΙΑΒΑΣΤΕΤΟ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΚΛΙΚ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ, είναι σε μορφή pdf !!!





Μια απλή γεμάτη αλήθεια σκέψη.
Η πρωταρχική και αληθινή αιτία των πολέμων είναι τα οικονομικά συμφέροντα της τάξης που εξουσιάζει τους Λαούς τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο και που τους μετατρέπει σε κρέας για τα κανόνια για την επικράτηση της οικονομικής κυριαρχίας της στη βάση των μεταξύ τους ανταγωνισμών.
Αλλά ας έρθουμε παρακάτω στη περιγραφή και στη προτροπή για μελέτη του βιβλίου του μεγάλου δάσκαλου Κομμουνιστή Δημήτρη Γληνού.

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ του τόγραψε ο Δάσκαλος εξορισμένος στη Σαντορίνη, στις παραμονές του Βου Παγκόσμιου πολέμου, στα 1938. 
Είναι τόσο ζωντανό κι αληθινό, που νομίζει κανείς πως ο "πόλεμος που έρχεται", δεν είναι ο χτεσινός που ήρθε, παρά ο αυριανός που ετοιμάζεται ναρθεί.
ΣΤΗΝ ΠΙΟ ΚΡΙΣΙΜΗΝ ώρα της σύγχρονης ιστορίας, την ώρα που ένας αμαρτωλός κόσμος γκρεμίζεται κ' ένας καινούργιος ανεβαίνει, την ώρα που ο παλιός ο κόσμος τα παράτησε όλα κ' ένα μονάχα πράμα στοχάζεται και ετοιμάζει: τον πόλεμο, δεν μπορούσε να εκδοθεί βιβλίο πιο χρήσιμο και διαφωτιστικό για τους φίλους της ειρήνης και της προκοπής της ανθρωπότητας από την "Τριλογία του Πολέμου" του σοφού κι αξέχαστου Δασκάλου κι Αγωνιστή, του Δημήτρη Γληνού.
Μέσα στην πνευματική σύγχιση, που σκόπιμα τη δημιουργούνε με τα όργανά τους οι υπεύθυνοι. μέσα στο πλήθος των ανοήτων και πλανερών θεωριών, που ζητάνε να δικαιολογήσουνε τον πόλεμο σαν "αναγκαίον κακόν" ή "αναγκαίον αγαθόν", η λαγαρή, η επιστημονική και τίμια σκέψη του Δασκάλου φωτίζει το πρόβλημα απ' όλες τις πλευρές και δείχνει το σωστό δρόμο της σωτηρίας από την Καταστροφή.
Απόσπασμα από το πρόλογο του βιβλίου
Αθήνα 5-3-56 Κ. ΒΑΡΝΑΛΗΣ
Ο Δημήτρης Γληνός (δεξιά) και ο Κώστας Βάρναλης αριστερά.
Η επιστήμη, που ξεκινάει από το διαλεκτικό υλισμό είναι η μόνη, που στέκεται απάνω σε στέρεο έδαφος, σε ακλόνητη βάση και είναι η μόνη, που όχι μόνη δίνει την πιο ικανοποιητική ερμηνεία, παρά και επαληθεύεται από την πείρα και την κοινωνική εξέλιξη κάθε μέρα και περισσότερο.
Ας στραφούμε λοιπόν στην εξέταση της διαλεκτικής μεθοδικής και ας κοιτάξουμε και τη γνωσιολογική βάση της και τα κύρια δεδομένα της και ας δοκιμάσουμε, αν μας βοηθεί να βγούμε από το χάος. Αυτή άλλωστε μας βοήθησε και ως ετούτη τη στιγμή για να θέσουμε το πρόβλημα και να ξεκαθαρίσουμε τα δεδομένα του.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αριστερές σκέψεις

ΤΑΣΟΣ ΛΕΙΒΑΔΙΤΗΣ - ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ

Στην ποίηση του Λειβαδίτη κυριαρχεί ο πόθος και το όραμα για ένα όμορφο μέλλον που θα περιλαμβάνει όλους τους ανθρώπους. Στους στίχους του ...