Αριστερές σκέψεις - Αριστερό blog για αριστερές σκέψεις και γνώμες - Για επικοινωνία : loukassagias@gmail.com

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022

"ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ" - Η πορεία του ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ στις 16 Νοέμβρη 1980

Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΩΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ. Είναι σημαντικό η αριστερά να έχει επίγνωση της Ιστορίας .
Η πορεία του ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ στις 16 Νοέμβρη 1980.

Κυριακή 16 Νοέμβρη 1980.
Μπλοκ του ΚΚΕ (μ-λ) που ξεκίνησε από τα γραφεία της ΠΠΣΠ,
κατεβαίνει την Ιπποκράτους
Για την ιστορία να αναφέρω ότι η κυβέρνηση τότε, το 1980, είχε απαγορεύσει την πορεία του Πολυτεχνείου πέρα από την πλατεία Συντάγματος. Ο λόγος προφανής, να μην ενοχληθούν οι "φίλοι μας" Αμερικάνοι με την πορεία στην Πρεσβεία τους.
Η απόφαση της κυβέρνησης είχε γίνει δεκτή από την πλειοψηφία της ΕΦΕΕ (ΠΑΣΟΚ-ΚΚΕ) ενώ η μειοψηφία της ΕΦΕΕ (ΠΠΣΠ, ΑΑΣΠΕ, ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος-Β’ Πανελλαδική)έκανε κάλεσμα για πορεία μέχρι την αμερικάνικη πρεσβεία.Την πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία ενάντια στην απαγόρευση οργάνωσαν η μειοψηφία της ΕΦΕΕ (για πρώτη φορά μειοψηφία συνδικαλιστικού οργάνου παίρνει πολιτική πρωτοβουλία) μαζί με τις εξής πέντε οργανώσεις της Επαναστατικής Αριστεράς: ΚΚΕ (μ-λ), ΕΚΟΝ Ρ.Φ. (Β’ Πανελλαδική), Κ.Ο. ΜΑΧΗΤΗΣ, ΟΣΕ, ΟΚΔΕ.Ανταποκρίθηκαν χιλιάδες άτομα και τότε η νύχτα της 16 Νοέμβρη του 1980 μετατράπηκε σε νύχτα του “Αγίου Βαρθολομαίου”.
Η νύχτα της 16ης Νοεμβρίου έγινε κόλαση με δύο νεκρούς διαδηλωτές (Κουμής, Κανελλοπούλου), τουλάχιστον δύο σοβαρά τραυματισμένους από αστυνομικά περίστροφα, πολλές εκατοντάδες σπασμένα κεφάλια, συλλήψεις κ.λπ. Τα ΜΑΤ χτύπησαν σε μια τεράστια ακτίνα γύρω από το κέντρο των Αθηνών οτιδήποτε έμψυχο έβρισκαν μπροστά τους και δεν είχε προλάβει να κρυφτεί πίσω από τα πανό των νομοταγών πολιτικών και σπουδαστικών οργανώσεων.
Τα σύγχρονα λαϊκά κινήματα αντλώντας ιστορική πείρα, θετική και αρνητική, πρέπει να είναι κινήματα ανατροπής,που θα αγωνίζονται στις σύγχρονες συνθήκες ενάντια στον πόλεμο, το φασισμό, τον καπιταλισμό, τους οργανισμούς του και τους πολιτικούς του εκπροσώπους.
49 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, ο εχθρός παραμένει ο ίδιος και ο αγώνας αδικαίωτος. Ο εχθρός παραμένει το σύστημα της εκμετάλλευσης, ο ιμπεριαλισμός και ο φασισμός και τα αιτήματα των φοιτητών και του λαού επίκαιρα όσο ποτέ.
16 Νοέμβρη 1980: Η Δολοφονία των Κουμή - Κανελλοπούλου.


ΝΑ ΜΗ ΞΕΧΝΑΜΕ τους νεκρούς Κουμής - Κανελλοπούλου που πέφτουν νεκροί το 1980 από χτυπήματα της αστυνομίας, προσπαθώντας να φτάσουν με την εξωκοινοβουλευτική αριστερά στην αμερικάνικη πρεσβεία.
Ενώ πλησιάζει η έβδομη επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, η επάνοδος της χώρας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ (Οχτώβρης 1980), καθώς και η έναρξη διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ για την ανανέωση της συμφωνίας παραμονής των αμερικάνικων βάσεων, έχει φουντώσει τα αντιμπεριαλιστικά-αντιαμερικάνικα αισθήματα του λαού και της νεολαίας.
Η κυβέρνηση Ράλλη αποφασίζει να απαγορεύσει την πραγματοποίηση της πορείας μέχρι την αμερικάνικη πρεσβεία για την αποφυγή τυχόν "επεισοδίων", και η ΕΦΕΕ σπεύδει να συμμορφωθεί με την απαγόρευση περιορίζοντας την πορεία μέχρι τη Βουλή, ενώ η εξωκοινοβουλευτική αριστερά καλεί το λαό και τη νεολαία να σπάσει την απαγόρευση και να πορευθεί μέχρι την αμερικάνικη πρεσβεία.
 Οδός Ρήγα Φεραίου (Προπύλαια)
Έτσι, στις 16 Νοέμβρη τα κόμματα της αντιπολίτευσης πορεύονται μέχρι τη Βουλή όπου διαλύονται ησύχως, ενώ "περιφρουρούν" την πορεία για να εμποδίσουν την είσοδο των μπλοκ της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.








Ιπποκράτους
Όταν η εξωκοινοβουλευτική αριστερά σπάει τα κορδόνια της "περιφρούρησης" και φτάνει στη Βουλή, και στη συνέχεια σπάει και τον αστυνομικό κλοιό για να συνεχίσει την πορεία στην πρεσβεία, επιτίθενται τα ΜΑΤ μαζί με αστυνομικές αύρες για να διαλύσουν τη διαδήλωση.





 Πανεπιστημίου (Προπύλαια)
Οι διαδηλωτές επιμένουν και οι συγκρούσεις διαρκούν επί ώρες, με τις δυνάμεις καταστολής να χτυπούν με δολοφονική μανία τους διαδηλωτές, χρησιμοποιώντας ακόμα και όπλα.
Πανεπιστημίου (πρός Ομόνοια) 

Ο απολογισμός είναι πάνω από 150 τραυματίες διαδηλωτές –οι δύο από σφαίρες– και δύο νεκροί.
Η εικοσάχρονη εργάτρια Σταματίνα Κανελλοπούλου και ο κύπριος φοιτητής Ιάκωβος Κουμής. Η κυβέρνηση υπεραμύνεται της αστυνομικής επίθεσης καταγγέλλοντας το ΚΚΕ(μ-λ), ενώ η αντιπολίτευση καταδικάζει τα επεισόδια σαν έργο προβοκατόρων και ανεύθυνων αριστερίστικων στοιχείων.






 Οδός Σταδίου
Το κείμενο που ακολουθεί δημοσιεύτηκε σε πολλά blog .
Στις 16 Νοέμβρη του 1980 δολοφονήθηκαν από άνδρες των ΜΑΤ, η Σταματίνα Κανελλοπούλου και ο Ιάκωβος Κουμής, κατά τη διάρκεια της πορείας του Πολυτεχνείου.







 Οδός Σταδίου
7 χρόνια μετά την εξέγερση του Νοέμβρη, το 1980 οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου κορυφώθηκαν στις 16 Νοέμβρη, ημέρα Κυριακή με την καθιερωμένη πορεία. Η κυβέρνηση Ράλλη είχε απαγορέψει τη χρονιά εκείνη στην πορεία να κατευθυνθεί προς την Αμερικάνικη πρεσβεία και σύμφωνα με την απαγόρευση οι διαδηλωτές επιτρέπονταν να φτάσουν μόνο ως το Σύνταγμα και εκεί να διαλυθούν.
Η πλειοψηφία της ΕΦΕΕ πειθάρχησε παρά τους λεονταρισμούς των προηγουμένων ημερών, αλλά κάμποσες χιλιάδες διαδηλωτών αποφάσισαν να ακολουθήσουν την αριστερή μειοψηφία της ΕΦΕΕ (ΠΠΣΠ, ΑΑΣΠΕ, ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος-Β' Πανελλαδική κ.α.) επιχειρώντας να συνεχίσουν προς την αμερικανική πρεσβεία.



 Πλατεία Συντάγματος.
Εκτός από τους διαδηλωτές
και ο κόσμος
από τα πεζοδρόμια φώναζε
«Όλοι πορεία στην πρεσβεία»





«Η πορεία ανέβηκε την οδό Σταδίου, συνέχισε στην πλατεία Συντάγματος, όπου συγκεντρωμένοι στο πεζοδρόμιο πολίτες διαφόρων παρατάξεων έβριζαν όσους συμμετείχαν, και μπήκε στην οδό Β.Σοφίας. Στο ύψος της βουλής είχαν παραταχθεί οι “δυνάμεις αποκατάστασης της τάξης”. Για λίγα λεπτά τα δύο μέτωπα έμειναν ακίνητα και ανταλάχθηκαν κάποιες φράσεις.
 Πλατεία Συντάγματος.
Μεγάλο ποτάμι φουσκωμένο η οργή του λαού.
 

















Στην συνέχεια το μπλοκ των διαδηλωτών έκανε τα πρώτα βήματα προς τον σχηματισμό των Ματ και τότε αυτά επιτέθηκαν.
Η μάζα των διαδηλωτών ήταν πυκνή και η υποχώρηση ήταν δύσκολη» (Μαρτυρία από το Εντός Εκτός Εναλλάξ).
 Οδός Βασιλίσσης Σοφίας (Λουλουδάδικα)
Στη συνέχεια τα ΜΑΤ μετέτρεψαν το κέντρο της Αθήνας σε πραγματικό σφαγείο με δυό νεκρούς διαδηλωτές (Κανελλοπούλου, Κουμής) τουλάχιστον δυό τραυματίες από αστυνομικά περίστροφα, εκατοντάδες σπασμένα κεφάλια, συλλήψεις κλπ...
 Μπροστά η αστυνομία,
πίσω τα ΜΑΤ πιο πίσω οι αύρες
Η 20χρονη εργάτρια Σταματία Κανελλοπούλου βρέθηκε πεσμένη σε πεζοδρόμιο της οδού Πανεπιστημίου χτυπημένη άσχημα από αστυνομικά γκλομπ. Μεταφέρθηκε αναίσθητη στο «Ιπποκράτειο» όπου άφησε την τελευταία της πνοή, προτού οι γιατροί της προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες.
Ο 26χρονος Κύπριος φοιτητής της Νομικής Ιάκωβος Κουμής βρέθηκε στην Πλατεία Συντάγματος με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις από γκλομπ (από σφαίρα αστυνομικού περιστρόφου υποστηρίζουν άλλοι), διακομίστηκε στο «Λαϊκό» και άφησε την τελευταία του πνοή λίγες μέρες αργότερα.
Στις 10 το βράδυ της ίδιας ημέρας ο Ανδρέας Παπανδρέου δηλώνει: «Μικρές ομάδες ανευθύνων στοιχείων και προβοκατόρων άγνωστης και ύποπτης προέλευσης δημιούργησαν θλιβερά έκτροπα με προφανή σκοπό να αμαυρώσουν και να δυσφημήσουν τη μεγάλη λαϊκή επέτειο του Πολυτεχνείου» ... Οι οργανώσεις της άκρας Αριστεράς τον κατηγορούν ότι βοήθησε την κυβέρνηση της ΝΔ «σαν να έχει αναλάβει από τώρα το υπουργείο Δημόσιας Τάξης» (Προκήρυξη ομάδα Πρωτοβουλίας Πολυτεχνείου '80). (Το Βήμα)
 Οι αστυνομία υποχώρησε εύκολα.
Αντιμέτωποι με τα ΜΑΤ.
Η κυβέρνηση περιορίστηκε να εκφράσει την οργή της για τις "οργανωμένες ομάδες αναρχικών και εξτρεμιστικών στοιχείων" που "αμαύρωσαν τη μεγάλη λαϊκή επέτειο και προκάλεσαν βάναυσα τα δημοκρατικά και ειρηνικά αισθήματα του συνόλου του ελληνικού λαού", διευκρινίζοντας απλώς ότι "για τις συνθήκες υπό τις οποίες σημειώθηκε ο θάνατος νεαρής εργάτριας διετάχθησαν διοικητικές ανακρίσεις".
Μια βδομάδα αργότερα στη Βουλή έγινε πολύωρη συζήτηση για τα γεγονότα. "Και ο Αρχάγγελος Μιχαήλ σπάθην κρατεί στα χέρια του για να αμυνθεί εναντίον των δαιμόνων. Δεν κρατεί άνθη", έλεγε ο Γ. Ράλλης. Ενώ ο Γιάννης Ζίγδης: "Η βασική αιτία του κακού είναι ότι η κυβέρνηση διατηρεί ένα Σώμα που αποτελεί ντροπή, τα ΜΑΤ. Δεν είναι αστυνομία αυτό, αυτό είναι Σώμα ΕΣ-ΕΣ, είναι χειρότερο από την ΕΣΑ, τα μέλη του είναι κακούργοι, όχι ότι οι άνθρωποι γεννήθηκαν κακούργοι, αλλά εκπαιδεύονται για να γίνουν κακούργοι.
 Μπροστά τα ΜΑΤ στο βάθος οι αύρες. 
Δευτερόλεπτα πριν την σύγκρουση.
Τους είδα στη Ρόδο, όπου επετέθηκαν εναντίον ενός λαού που έκανε μια ειρηνική παρέλαση. Επετέθηκαν με τέτοια λύσσα, που δεν έχω δεί ούτε στους Ιταλούς φασίστες, όταν ήμουν παιδί στη Ρόδο (...) Ας έχουμε μια ειδική συνεδρίαση για το αν μπορεί μια Δημοκρατία να διατηρεί κρατικά όργανα , τύπου ΜΑΤ. Αυτά είναι μόνο για τους "Χίτλερ", μόνο για τους "Μουσολίνι". Είναι αδιανόητο να υπάρχουν σε μια δημοκρατική Πολιτεία".
Στην ίδια συζήτηση, Παπανδρέου και Φλωράκης, αρκέστηκαν σε υποδείξεις περί του χώρου και του χρόνου κατά τον οποίο οι αστυνομικές δυνάμεις θα έπρεπε να ανοίξουν τα κεφάλια των διαδηλωτών. "Θα ήταν σε θέση, πραγματικά, η Αστυνομία στο σημείο της σύγκρουσης να προχωρήσει με ελιγμό τέτοιο, ώστε να αποκοπεί, το επαναλαμβάνω, το σώμα των 2.000 εξτρεμιστών και εκεί να τους αντιμετωπίσει", έλεγε ο Ανδρέας. Ήξερε ότι για να φτάσει στην εξουσία όφειλε να κάνει ορισμένες υποχωρήσεις. (ΙΟΣ της Ελευθεροτυπίας).
 Οι Αύρες 
Για τους θανάτους διατάχτηκε ΕΔΕ, η οποία φυσικά δεν κατέληξε πουθενά, ως είθισται Οι δράστες των δύο θανάτων έμειναν ατιμώρητοι καθώς όσοι από τους αστυνομικούς κατηγορήθηκαν για τα επεισόδια της 16ης Νοέμβρη του 1980, αθωώθηκαν 7 χρόνια αργότερα.
Και τέλος η προσωπική ματιά ενός φίλου που έζησε τα γεγονότα (αντιγράφηκε από το Κόκκινο Δίκτυο):
 Αμφιθέατρο του ΕΜΠ συναντήσεις
της αριστερής μειοψηφίας της ΕΦΕΕ
(ΠΠΣΠ, ΑΑΣΠΕ, ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος,
Β’ Πανελλαδική κ.α.) 

για την οργάνωση της πορείας
στην Αμερικάνικη πορεία.
Έζησα ως συμμέτοχος αυτή την ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΗ ΠΟΡΕΙΑ της ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ του Κ.Σ. της ΕΦΕΕ τότε. 10.000 Οργανωμένοι άριστα διαδηλωτές από τις οργανώσεις: ΚΚΕ (μ-λ), ΕΚΚΕ, ΕΚΟΝ Ρ.Φ. Β' Πανελλαδική και πολλούς απλούς διαδηλωτές σαν εμένα που ΘΕΩΡΗΣΑΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ τη ΣΤΑΣΗ τότε του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και του ΚΚΕ εσωτερικού.....! Έζησα ίσως το μεγαλύτερο μπλοκ που έχει κατεβάσει η εξωκοινοβουλευτική αριστερά ποτέ στην ιστορία της, με περιφρούρηση κύρια από το ΚΚΕ(μ-λ) και το ΕΚΚΕ που θύμιζαν στρατό....!
 Μία ακόμα 
Με ένα μπλοκ που πήγε την πορεία σε μάχη σώμα με σώμα μέχρι την οδό Ηρώδου αττικού.
Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΒΙΑ ήταν ΤΡΟΜΕΡΗ και ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ και οδήγησε στην ΕΝ ΨΥΧΡΩ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ με ΕΙΔΕΧΘΗ ΤΡΟΠΟ των ΚΟΥΜΗ και ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ.



Σημείωση :Αξίζει να αναφέρω ότι τις παραπάνω φωτογραφίες τις είχε τραβήξει τότε ο Καναλιώτης και βρίσκονται στο https://kanali.wordpress.com/2010/11/14/polytexneio1980koymiskanelopoyloy/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αριστερές σκέψεις

ΤΑΣΟΣ ΛΕΙΒΑΔΙΤΗΣ - ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ

Στην ποίηση του Λειβαδίτη κυριαρχεί ο πόθος και το όραμα για ένα όμορφο μέλλον που θα περιλαμβάνει όλους τους ανθρώπους. Στους στίχους του ...