Αριστερές σκέψεις - Αριστερό blog για αριστερές σκέψεις και γνώμες - Για επικοινωνία : loukassagias@gmail.com

Πέμπτη 8 Απριλίου 2021

Λίγες σκέψεις μου σε μία κατ' αρχήν προσπάθεια να ερμηνεύουμε τον κόσμο και να τοποθετήσουμε μέσα σε αυτόν την υπόστασή μας στην παραπέρα πορεία μας και στις διεκδικήσεις μας για Λευτεριά.

Γεια σας Φίλοι μου.
Το ενδιαφέρον για όλα τα θέματα, ζητήματα, γεγονότα, που συμβαίνουν γύρω μας και που καθορίζουν τη ζωή είναι προσωπικό ζήτημα του καθενός.

Ο τρόπος όμως που επιλέγει κάποιος να αναλύσει, να ερμηνεύσει και να επεξεργαστεί τελικά την πραγματικότητα της ζωής, ορίζει και την υφή επί της ουσίας του υλικού κόσμου.
Εμείς μπορούμε και οφείλουμε μέσω της σκέψης, της γνώσης μας και της ταξικής μας θέσης, να επεξεργαστούμε τα γεγονότα και να επιλέξουμε τον τρόπο και την αντίδρασή μας.

Πριν πούμε για όλα αυτά οτιδήποτε, καλό είναι να βουτήξουμε τη γλώσσα μέσα στο μυαλό, στη καρδιά, την ψυχή και τότε οι σκέψεις και οι γνώμες να ξεδιπλωθούν με γνώμονα το συμφέρον του ΛΑΟΥ!!!
Σε άλλους αρέσουν πολιτικο-ιδεολογικές τοποθετήσεις και σε άλλους κάτι άλλο.....
Πολύ συχνά όμως έρχονται ιστορικές - κοινωνικές περίοδοι που δεν μπορεί κανείς να αποδράσει  από τα ερωτήματα και την ανάγκη άμεσων απαντήσεων.
Μία τέτοια περίοδος είναι και η σημερινή, που ξεδιπλώνεται με ακατάσχετο τρόπο η επίθεση του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστών επικυρίαρχων.
Σε αυτή την επίθεση ο καθένας πολεμά και αγωνίζεται με τον τρόπο του, με γνώμονα την τάξη που ανήκει, την συνειδητοποίηση του, την ιδεολογική του θέση, αλλά και ενίοτε για τους δικούς του λόγους που πρέπει όμως να είναι πάντα προς όφελος του λαϊκού συμφέροντος.
Για άλλους στη σκέψη τους η αγωνία του λαού που δυστυχεί και προσπαθεί με κάθε τρόπο να αλλάξει τα πράγματα και κάποιοι άλλοι λέω εγώ μπορούν και σφυρίζουν αδιάφορα.
Δικός τους το πρόβλημα.
Να μη το μεταφέρουν όμως στις πλάτες αλλονών.
Δεν είναι εύκολο να σταθεί κάποιος "απέναντι" στον εαυτό του, να αναγνωρίσει την κατάστασή του και να πάρει αποφάσεις για τη ζωή του, ιδιαίτερα μέσα σε ένα περιβάλλον ολομέτωπης επίθεσης από τη μεριά των δυνάμεων του συστήματος όπως ακριβώς συμβαίνει και σήμερα.
Η βάση όμως πάνω στην οποία μπορεί να διαμορφωθεί η συνειδητοποίηση του καθενός - σαν λαός - δεν μπορεί να είναι αφηρημένη αλλά εκεί όπου υπάρχουν οι όροι και προϋποθέσεις για μία τέτοια διεργασία, μέσα στον πραγματικό υλικό κόσμο στη πραγματική ζωή (χωρίς ιδεαλιστικές αυταπάτες) και έτσι όπως αυτή εξελίσσεται.
Δεν πρέπει λοιπόν να απέχει από την αλήθεια η άποψη και η ιδεολογική μας τοποθέτησή, που αυτή για τον εργαζόμενο κόσμο, τη νεολαία και την αγροτιά δεν πρέπει είναι άλλη από τη λευτεριά του από κάθε λογής δυνάστες καπιταλιστές και τους κολαούζους τους (διαχειριστές του συστήματος), με μοναδικό δρόμο την Κοινωνική Αλλαγή !!!

Για να είμαστε όμως μέσα στον κόσμο της δουλειάς, που μέσα στον καπιταλισμό είναι κόσμος δουλείας, πρέπει να δώσουμε πολυποίκιλο υλικό, να τον πλησιάσουμε με διάφορους τρόπους, να τον κατατοπίσουμε στα γεγονότα που παρουσιάζουν οι διαφορετικές πλευρές της ζωής στον καπιταλισμό και στον σοσιαλισμό, να αναδείξουμε τις αντιθέσεις αυτές και να τους προκαλέσουμε το ενδιαφέρον, να τους αφυπνίσουμε, να τους τραντάξουμε απ' όλες τις μεριές, με τρόπους που καθορίζουν και αναδεικνύουν το λαϊκό συμφέρον. 
Χρέος μας λοιπόν είναι να μπορέσουμε να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον του Λαού με τη ανάπτυξη της ταξικής του συνείδησης, και με την ταξική του πάλη για τη συνειδητή αντιμετώπιση του εχθρού του, δηλαδή της αστικής τάξης, και τον συνειδητό αγώνα ενάντια στην εκμετάλλευση, στην εξαθλίωση, ενάντια στον καπιταλισμό, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, που με τις στρατιωτικές τους επεμβάσεις καταστρέφουν και διαλύουν ολόκληρα κράτη, ώστε τα πρωτοπόρα στοιχεία του να ενωθούν και να βρουν το δρόμο προς την Κοινωνική Ανατροπή !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αριστερές σκέψεις

ΤΑΣΟΣ ΛΕΙΒΑΔΙΤΗΣ - ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ

Στην ποίηση του Λειβαδίτη κυριαρχεί ο πόθος και το όραμα για ένα όμορφο μέλλον που θα περιλαμβάνει όλους τους ανθρώπους. Στους στίχους του ...