Στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη, ανεξάρτητου βουλευτή της Αριστεράς.
Ο Γρηγόρης Λαμπράκης ανάμεσα σε αστυνομικούς και ενώ προσπαθεί να φθάσει στα γραφεία της ΕΔΑ. Θα δολοφονηθεί αργότερα από παρακρατικούς της ασφάλειας.
Ο Γρηγόρης Λαμπράκης (Κερασίτσα Αρκαδίας 3 Απρίλη 1912 – Θεσσαλονίκη 27 Μάη 1963) ήταν γιατρός, αθλητής, και πολιτικός που δολοφονήθηκε από παρακρατικούς.
Η δολοφονία του προκάλεσε διεθνή κατακραυγή για τις αυταρχικές πρακτικές της κυβέρνησης Καραμανλή και των Σωμάτων Ασφαλείας, που αποδείχθηκε ότι όχι μόνο ανέχονταν, αλλά και εξέθρεφαν τον ανεξέλεγκτο παρακρατικό μηχανισμό.
Ήταν ο Γκοτζαμάνης και ο Εμμανουηλίδης οι μοναδικοί που ευθύνονται για τη Δολοφονία του Λαμπράκη, όπως αποφάνθηκε το κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης με την υπ' αριθμό 241 του 1966 απόφασή του ;
Ή μήπως πίσω τους κρύφτηκαν επιμελώς οι πραγματικοί δολοφόνοι του αγωνιστή της ειρήνης, οι αληθινοί ένοχοι που οργάνωσαν, μεθόδευσαν κι εκτέλεσαν το τερατώδες εκείνο πολιτικό έγκλημα ;
Όχι πως οι δύο παρακρατικοί που πλήρωσαν τελικά τα σπασμένα της υπόθεσης, ο μεταφορέας Σπύρος Γκοτζαμάνης, ιδιοκτήτης του τρικύκλου που έγινε συνώνυμο της βίας και ο κατ' επάγγελμα "εθνικόφρων" Μανώλης Εμμανουηλίδης ήταν τίποτα λουλούδια για μύρισμα ή αμέτοχες Αρσακειάδες.
Μα όπως έδειξε όλη η εξέλιξη εκείνης της ιστορίας, στις πλάτες των δύο αυτών φορτώθηκε η ευθύνη του τροχαίου (;) εκείνου εγκλήματος.
"Ενόχους συνεργείας εις πράξιν θανατηφόρου σωματικής βλάβης", έκρινε τους δύο επιβάτες του μοιραίου τρικύκλου το δικαστήριο, επιβάλλοντας ποινές κάθειρξης 11 χρόνων στον Γκοτζαμάνη και 8,5 χρόνων στον Εμμανουηλίδη.
Ενώ γλύτωναν όλα τα μικρά και μεγάλα "ψάρια":
Από τους αξιωματικούς της χωροφυλακής που είχαν κατηγορηθεί για συνέργεια στη δολοφονία και προσπάθεια συγκάλυψής της, μέχρι τους πιο πάνω από αυτούς.
Και τελικά όλος εκείνος ο αηδιαστικός ελεεινός συρφετός από κοπρίτες του παρακράτους και των μυστικών υπηρεσιών, ελληνικών και ξένων που βρίσκονταν πίσω από την οργάνωση της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη, ξέφυγε από την τσιμπίδα της δικαιοσύνης.
Ποιοι είναι οι πραγματικοί ένοχοι της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη ;
Δικαιολογημένα στις 27 Ιούνη του 1963, με επιστολή του στο Λευκό Οίκο ο τιμημένος με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης διάσημος Αμερικανός επιστήμονας Λίνους Πάουλιγκ, ρωτούσε:
"Μπορεί ο πρόεδρος Κέννεντυ να διαβεβαιώσει τον αμερικανικό λαό ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ και η CIA δεν αναμίχθηκαν στην επίθεση κατά της συγκέντρωσης για την ειρήνη στη Θεσσαλονίκη, κατά την οποία δολοφονήθηκε ο Γρηγόρης Λαμπράκης ;"
Τι επεδίωκαν με τη δολοφονία ;
Διαδηλώσεις, συγκρούσεις με την αστυνομία, κάποιους νεκρούς και μετά να μπουν τα τανκς.
Ο δρόμος για τη Χούντα και τις στρατιωτικές επιδιώξεις τους είχε πλέον ανοίξει και το πραξικόπημα στις 21 Απρίλη του 1967 επέβαλε στην Eλλάδα τη φασιστική δικτατορία.
Αλλά ας πάρουμε τα γεγονότα με τη σειρά γιατί ο μόνος τρόπος για να φωτίσουμε το μέλλον είναι να μην ξεχνάμε το παρελθόν.
Η Ε.Ρ.Ε, ιδρύθηκε το 1956, μετά την διάλυση του "Ελληνικού Συναγερμού" του Αλέξανδρου Παπάγου.
Στις εκλογές του 1958 η ΕΔΑ αναδείχθηκε αξιωματική αντιπολίτευση, με ποσοστό 24,4%. Το γεγονός αυτό προκάλεσε έντονη ανησυχία στην κυβέρνηση της Ε.Ρ.Ε, η οποία αντέδρασε άμεσα συγκροτώντας μυστική επιτροπή στα πλαίσια του σχεδίου "Περικλής", στην οποία συμμετείχαν οι Γεώργιος Παπαδόπουλος, Γεώργιος Γεωργαλάς και Λευτέρης Σταυρίδης.
Σκοπός του "Περικλή" ήταν ο περιορισμός της επιρροής της ΕΔΑ. Επιπλέον η Ε.Ρ.Ε χρηματοδότησε διάφορους αντικομμουνιστικούς, συντηρητικούς και εθνικιστικούς κύκλους και διατήρησε επαφές με διάφορους ακροδεξιούς κύκλους, κυρίως με παρακρατικές οργανώσεις (π.χ. Οργάνωση Καρφίτσα).
Το σχέδιο βρήκε ανοιχτή εφαρμογή στις εκλογές του 1961, που ονομάστηκαν "εκλογές βίας και νοθείας".
Η υπόθεση Λαμπράκη έπαιξε τον πιο σημαντικό ίσως ρόλο στην πτώση της κυβέρνησης Καραμανλή τον ίδιο χρόνο.Η πρόβα τζενεράλε της "οργάνωσης Καρφίτσα" (για να αναγνωρίζονται μεταξύ τους και από την αστυνομία, οι παρακρατικοί έχουν στο πέτο τους μία καρφίτσα) γίνεται τρεις μέρες πριν τη δολοφονία του Λαμπράκη, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στρατηγού Ντε Γκωλ στη Θεσσαλονίκη.
Η οργάνωση '' Καρφίτσα ''
Με πλούσιο ποινικό μητρώο οι δύο εκτελεστές του Γ. Λαμπράκη, Σ. Γκοτζαμάνης και Ε. Εμμανουηλίδης , είχαν άμεσες διασυνδέσεις με το οργανωμένο παρακράτος της Θεσσαλονίκης.
Η Θεσσαλονίκη της εποχής ήταν φημισμένη για το παρακράτος. Η γεωγραφική της θέση απέναντι στον '' εκ Bορράν κομουνιστικόν κίνδυνον '' και η προϊστορία της στον τομέα των πολιτικών δολοφονιών –όπως αυτή του Aμερικανού δημοσιογράφου Πολκ, η οποία αποδόθηκε σε κομμουνιστές ενώ, κατά τα φαινόμενα, έγινε από παρακρατικούς και ανθρώπους του υποκόσμου– είχαν καταστήσει την πόλη επίκεντρο κάθε είδους παρακρατικών δραστηριοτήτων. H δεξαμενή των παρακρατικών είναι αστείρευτη: λούμπεν προλετάριοι που, για να κάνουν ένα μεροκάματο ή να έχουν έναν πάγκο μικροπωλητή, έπρεπε να τα έχουν καλά με τον χωροφύλακα, ακροδεξιοί κατάλοιπα του Eμφυλίου και συνεργάτες των Γερμανών, μέλη του υποκόσμου τους οποίους είχε στο χέρι η Aσφάλεια.
Oι βασικοί κατηγορούμενοι στη δολοφονία του Λαμπράκη είναι χαρακτηριστικοί των κατηγοριών αυτών: Ο οδηγός του τρίκυκλου Σπύρος Kοτζαμάνης το είχε αγοράσει με δάνειο, αλλά, για να το ξεπληρώσει, έπρεπε να κάνει κούρσες και εκτός Θεσσαλονίκης, πράγμα αδιανόητο χωρίς την άδεια της χωροφυλακής. Kλεφτοκοτάς τις ελεύθερες ώρες του, είχε βρεθεί πολλές φορές στο τμήμα κατηγορούμενος για κάθε είδους παραβάσεις, για να αφεθεί στη συνέχεια ελεύθερος από τον εκάστοτε διοικητή του τμήματος, που του εμφυσούσε το πιστεύω της εποχής: "Eγκληματίας ας είσαι, κλέφτης ας είσαι, κομουνιστής να μην είσαι". O συνεπιβάτης του τρίκυκλου Eμμ. Eμμανουηλίδης, ο άνθρωπος που, σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, έδωσε το δολοφονικό χτύπημα στον Λαμπράκη, έχει πλούσιο ποινικό μητρώο: βιασμοί, κλοπές και μια αποπλάνηση ανηλίκου το 1961.
O Ξενοφών Γιοσμάς, πρόεδρος της παρακρατικής οργάνωσης Σύνδεσμος Aγωνιστών και Θυμάτων Eθνικής Aντιστάσεως και αξιωματικός του Γ' Pάιχ, ήταν τόσο ιδεολόγος ναζιστής, ώστε είχε ορκιστεί υπουργός στην κυβέρνηση Tσιρονίκου –μια κυβέρνηση-φάντασμα που ακολούθησε τους Γερμανούς μετά την αποχώρησή τους από την Eλλάδα! Kαταδικασμένος σε θάνατο για δωσιλογισμό, είχε αποφύγει την εκτέλεση της ποινής, βάζοντας την πείρα του στην υπηρεσία του αντικομουνιστικού αγώνα. Στα μαχητικά τμήματα της οργάνωσης του "φον Γιοσμά" ανήκε ο Γκοτζαμάνης. Tην Πρωτομαγιά του 1962 είχε επιτεθεί εναντίον μιας εργατικής συγκέντρωσης και, παρέα με ορισμένους ακόμη τραμπούκους, είχε καταδικαστεί για βιαιοπραγίες τον Iανουάριο του 1963.
Το βράδυ 22 Μάη του 1963 ο βουλευτής της ΕΔΑ Γρηγόρης Λαμπράκης μετά την ομιλία τους στην "Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη", στη Θεσσαλονίκη, δέχεται ένα ισχυρό χτύπημα στο κεφάλι με λοστό από τους επιβαίνοντες ενός τρικύκλου που εμφανίστηκε από το πουθενά στη συμβολή των οδών Ερμού και Βενιζέλου.
Πρόκειται για το τρίκυκλο που θα οδηγήσει στη Χούντα.
Οι προσπάθειες της κυβέρνησης και της αστυνομίας είναι να εμφανίσουν τη δολοφονία ως ένα τροχαίο ατύχημα.
Παράλληλα, ο Εμμ. Εμμανουηλίδης, ο άνθρωπος που καταδικάστηκε ως ο δολοφόνος του Λαμπράκη, περιγράφει πως μερικές ώρες πριν από το έγκλημα, εκατοντάδες παρακρατικοί καλούνται στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής όπου έγινε η δολοφονία.
Ο υπομοίραρχος της ασφάλειας λέει στους συγκεντρωμένους: "Στόχος μας είναι ο Λαμπράκης".
Ο άνθρωπος που άλλαξε την ροή της ιστορίας.
Ο Μανώλης Χατζηαποστόλου ή "Τίγρης" θυμάται πώς σάλταρε πάνω στο τρίκυκλο και συνέλαβε τους δολοφόνους.
"Τρέχω εγώ και ανεβαίνω απάνω. Βλέπω τον Εμμανουηλίδη σκυμμένο πάνω στην καρότσα. Τον πιάνω από τα μαλλιά και του λέω απόψε θα πεθάνεις".
Τι επεδίωκαν με τη δολοφονία ;
Διαδηλώσεις, συγκρούσεις με την αστυνομία, κάποιους νεκρούς και μετά να μπουν τα τανκς , αυτός ήταν ο στόχος θα υπογραμμίσει ο δημοσιογράφος Γιώργος Ρωμαίος, που με την έρευνα του συνέβαλε στην αποκάλυψη του παρακράτους που κίνησε τα νήματα της δολοφονίας.
ΛΑΜΠΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, Σύνεδρος
ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗΣ ΕΡΜΗΣ, Σύνεδρος
ΔΕΛΑΠΟΡΤΑΣ ΠΑΥΛΟΣ, εισαγγελέας
ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ ΒΥΡΩΝ, Βιομήχανος
ΑΡΓΥΡΙΟΥ Θ., Καθηγ. Μαθηματικών
ΑΡΤΑΚΙΑΝΟΥ ΜΑΡΙΑ, Υπάλληλος του Δήμου
ΑΣΤΕΡΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ, Συμβολαιογράφος
ΒΑΛΑΓΕΩΡΓΗ ΜΑΡΙΑ, Καθηγήτρια μέσης
ΓΡΑΙΚΟΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ, Υπάλληλος Εθνικής Τράπεζας
ΚΑΡΥΔΑ ΑΛΙΚΗ, Οικοκυρά, Λύκειο Ελληνίδων
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, Δικηγόρος
ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΣΤ., Έμπορος
ΤΟΥΣΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, Δικηγόρος
ΛΙΑΤΣΗΣ Ι., Συμβολαιογράφος
ΣΕΜΠΗΣ Ε., Οδοντίατρος
ΓΙΟΣΜΑΣ Ξενοφών
ΓΚΟΤΖΑΜΑΝΗΣ Σπυρίδων
ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ Μιχαήλ
ΔΟΛΚΑΣ Κων/νος
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗΣ Εμμανουήλ
ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ Ιωάννης
ΖΛΑΤΑΝΟΣ Σωκράτης
ΚΑΜΟΥΤΣΗΣ Ευθύμιος
ΚΑΠΕΛΩΝΗΣ Εμμανουήλ
ΚΑΣΕΛΑΣ Βασίλειος
ΚΟΝΤΟΥΛΕΑΣ Παναγιώτης
ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ Παύλος
ΚΥΝΗΓΟΣ Ελευθέριος
ΛΕΟΝΑΡΔΟΣ Γεώργιος
ΜΑΔΕΜΛΗΣ Αθανάσιος
ΜΑΚΡΙΔΗΣ Χρήστος
ΜΑΝΤΖΙΟΣ Κων/νος
ΜΗΤΣΟΥ Κων/νος
ΜΟΛΟΔΟΒΑΝΙΔΗΣ Πολύκαρπος
ΝΤΟΚΑΣ Ιωάννης
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Νικόλαος
ΠΑΠΑΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ Τρύφων
ΠΑΡΑΠΑΡΑΣ Κων/νος
ΠΑΡΑΠΑΡΑΣ Νικόλαος
ΠΙΤΣΩΚΟΣ Αντώνιος
ΣΕΤΤΑΣ Δημήτριος
ΤΖΙΤΖΙΛΟΓΛΟΥ Ιωάννης
ΤΟΓΚΑΣ Γεώργιος
ΤΟΥΛΗΣ Ανδρέας
ΤΟΥΛΗΣ Ιωάννης
ΦΩΚΑΣ Χρήστος
Η απόφαση μοιάζει με φως εξαντλημένης ηλεκτρικής στήλης .
ΜΗΤΣΟΥ ΚΩΝ/ΝΟΣ,ΚΑΜΟΥΤΣΗΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ, ΔΟΛΚΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΠΑΠΑΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΤΡΥΦΩΝ, ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛ, ΣΕΤΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, που κατηγορούνταν για παράβαση καθήκοντος
Για τους Μήτσου Καμουτσή και Δόλκα, η εισαγγελική πρόταση ήταν Ενοχή
Ο Γιοσμάς Ξενοφών και ο Υπομοίραρχος Καπελώνης Ξενοφών, οι οποίοι κατηγορούνταν ως ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας Λαμπράκη. Η εισαγγελική πρόταση ήταν Ενοχή κατά το κατηγορητήριο
Οι φυσικοί αυτουργοί της δολοφονίας,Γκοτζαμάνης Σπυρίδων και Εμμανουηλίδης Εμμανουήλ, οι οποίοι κατηγορούνταν για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως.Η εισαγγελική πρόταση ήταν Ενοχή κατά το κατηγορητήριο
Ο Πιτσώκος Αντώναρος, που κατηγορείτο για τον τραυματισμό του Γ. Τσαρουχά. Η εισαγγελική πρόταση ήταν Ενοχή
ΓΚΟΤΖΑΜΑΝΗΣ Σπύρος, για βαρειές σωματικές κακώσεις,11 χρόνια
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗΣ Εμμανουήλ,για συνέργεια, 8,5 χρόνια
ΦΩΚΑΣ Χρήστος (λιμενεργάτης), για τον τραυματισμό του βουλευτή Τσαρουχά,15 μήνες
ΓΑΛΑΝΗΣ Βασίλειος
ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ Ιωάννης
ΖΛΑΤΑΝΟΣ Σωκράτης
ΚΑΣΕΛΑΣ Βασίλειος
ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ Παύλος
ΚΥΝΗΓΟΣ Ελευθέριος
ΜΑΔΕΜΛΗΣ Αθανάσιος
ΜΑΚΡΙΔΗΣ Χρήστος
ΜΑΝΤΖΙΟΣ Κωνσταντίνος
ΠΑΡΑΠΑΡΑΣ Νικόλαος
ΤΖΙΤΖΟΓΛΟΥ Ιωάννης
ΤΟΥΛΗΣ Ανδρέας
ΤΟΥΛΗΣ Ιωάννης
Στους Σπύρο Κοτζαμάνη και Εμμανουήλ Εμμανουηλίδη αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά
1) Του “προτέρου εντίμου βίου”, και 2) Οτι “δεν διέπραξαν τα αδικήματα κινούμενοι από ταπεινά ελατήρια”. Το τρίκυκλο επιστράφηκε στον Γκοτζαμάνη.
Για την “αντισυγκέντρωση”, ή διατάραξη κοινής ειρήνης, καταδισκάστηκαν 10 σε ποινές 3 έως 12 μηνών και αθωώθηκαν 14
Καταδικάστηκαν
ΓΙΟΣΜΑΣ Ξενοφών (12 μήνες)
ΓΚΟΤΖΑΜΑΝΗΣ Σπυρίδων
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗΣ Εμμανουήλ
ΚΑΣΕΛΑΣ Βασίλειος
ΚΟΥΤΟΥΛΕΑΣ Παναγιώτης (3 μήνες)
ΛΕΟΝΑΡΔΟΣ Γεώργιος (10 μήνες)
ΝΤΟΓΚΑΣ Ι. (10 μήνες)
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Νικόλ. (3 μήνες)
ΠΑΡΑΠΑΡΑΣ Κων/νος (6 μήνες)
ΦΩΚΑΣ Χρήστος
ΓΑΛΑΝΗΣ Βασίλειος
ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ Ιωάννης
ΖΛΑΤΑΝΟΣ Σωκράτης
ΚΑΣΕΛΑΣ Βασίλειος
ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ Παύλος
ΚΥΝΗΓΟΣ Ελευθέριος
ΜΑΔΕΜΛΗΣ Αθανάσιος
ΜΑΚΡΙΔΗΣ Χρήστος
ΜΑΝΤΖΙΟΣ Κων/νος
ΠΑΡΑΠΑΡΑΣ Νικόλαος
ΤΖΙΤΖΟΓΛΟΥ Ιωάννης
ΤΟΥΛΗΣ Ανδρέας
ΤΟΥΛΗΣ Ιωάννης
Σχηματίστηκε άμεσα νέα κυβέρνηση της ΕΡΕ υπό τον Δημήτριο Πιπινέλη, μετέπειτα υπουργό εξωτερικών της χούντας.
Διάδοχος της Ε.Ρ.Ε είναι η Νέα Δημοκρατία, η οποία ιδρύθηκε και αυτή από τον Κ. Καραμανλή το 1974 και έχει πίσω της ιστορία και μάλιστα με πολλές μαύρες σελίδες, ακόμα και πρόσφατες.
Στον ήρωα Λαμπράκη
Σε φάγαν οι φασίστες σκύλοι, Ελλάδα, με μάσκα ή χωρίς μάσκα, ξένοι, ντόπιοι. Εσύ ’σουνα, Λαμπράκ’, η αιώνια Ελλάδα,φως, αρετή, παλικαριά και πρώτος! Χρόνια και χρόνια, Μάνα οι δουλεμπόροι σε σούρνανε στη λάσπη και στη νύχτα. Μα στα κόκαλα μέσα των παιδιώ σου λαμπάδιαζεν η πάναγνη τιμή σου. Τ’ άδικον αίμα του παλικαριού μας κοκκίνισε πελάη, βουνά και κάμπους,ανάστησε τ’ αρχαία σου μεγαλεία,Μάνα - πατρίδα, Μάνα - ελευτερία. Αθάνατε λαέ, της Ιστορίας εσύ τα περασμένα κι αυριανά! Δεν άφησες τον ήρωα να πεθάνει. Απ’ τον τάφο του η νέα ζωή σου αρχίζει. Όχι κλάμ’, αναστάσιμες καμπάνες για τη μεγάλη της οργής σου νίκη. Έδειξες στον οχτρό τη δύναμή σου, ξέροντας ποιος και πούθε σε χτυπάει. |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου